.
A 10 legnagyobb hiba hajfestéskor – Te figyelsz ezekre?

A 10 legnagyobb hiba hajfestéskor – Te figyelsz ezekre?

Beküldve: 2015-08-27 Hozzászólás: 62095

Nem is gondolnád, mennyi mindenre kell odafigyelni a hajfestés során annak érdekében, hogy valóban megkapd azt a káprázatos színt, amit megálmodtál magadnak. A hajfestés nem egyszerű feladat otthon, segítség nélkül végezve, de ha betartod tippjeinket, csak pozitív irányban lepődhetsz meg a végeredményen.

1. hiba: Az arcszínhez nem megfelelő hajszínt választasz.

Hogy kiderítsd, milyen hajszín passzol hozzád a leginkább, figyelembe kell venned a szemöldököd és a szemed színét, valamint a saját személyiségjegyeidet, de legfontosabb mégis az arctónusod. Ha a meleg típusba tartozol, elég sok szín passzol hozzád, de leginkább a vörös, a közép-, sötét-, ill. aranybarna, világosabb színek közül pedig a karamell vagy a sötétszőke. Ha a bőröd hideg tónusú, számodra a barna, a sötétebb vörös, a padlizsánszín vagy valamilyen kékes árnyalat a legoptimálisabb választás. Ide kattintva többet olvashatsz a témában.

 

2. hiba: Nem veszed figyelembe a hajad hosszát

A hajhossz nagyon is befolyásolja azt, hogyan kell a hajat festeni. Rövid hajnál nincs probléma, egyszerűen a hajtőtől kezdve a hajvégekig kell befesteni a tincseket. Hosszú hajnál viszont már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ha ez esetben is ugyanezt a módszert alkalmaznád, más árnyalatot kapnál a hajtőnél és a hajvégeknél. Ennek oka, hogy a hajtőnél jóval reakcióképesebb az anyag, mivel a fejbőr melegíti azt. Hidd el, nem ez a megoldás az ombre frizura elkészítésére! Inkább kezd a festést a hajvégeknél, és fejezd be a hajtőnél! Így biztosan egyszínű hajat fogsz kapni a haj teljes hosszán.

 

3. hiba: Nem készülsz elő a hajfestésre

A hajfestés előtt készíts elő minden szükséges tárgyat: egy vízlepergető beterítőkendőt, egy fésűt, egy gumikesztyűt, egy órát és egy kontúrkrémet. A kontúrkrém megvédi a bőrödet a festés okozta irritációtól és így nem maradnak festéknyomok és foltok a fejbőrödön, hiszen azok a kontúrkrémmel együtt könnyedén eltávolíthatóak lesznek. Ezt követően teríts a válladra egy vízlepergető beterítőkendőt, hogy megvédd ruhádat a rá csöppenő festéktől. Hogy a kezeden se éktelenkedjenek festéknyomok, és elkerüld az irritációt, húzz gumikesztyűt!

Az előkészület egy jelentős eleme az allergiateszt is. A kikevert festékből egy fülpiszkálóval tegyél a füled mögé egy kis adagot. A kémiai anyag 1 óra alatt szívódik fel, így ennyi idő elteltével le is moshatod a festéket. Amennyiben 48 órán belül nem tapasztalsz semmilyen tünetet, az adott készítményt biztonsággal használhatod.

 

4. hiba: A hajfestés előtt nem megfelelő időben, utána pedig nem a legjobb festékkel.

Fontos, hogy tiszta legyen a hajad a festés előtt, viszont nem ajánlatos közvetlenül a folyamat előtt megmosni a hajadat, mert a frissen mosott fejbőrön sok esetben a természetes védőréteg lecsökken, főként, ha a sampont dörzsöléssel alkalmazod. Persze vannak olyan samponok, amelyek védik a fejbőrt és a hajat, nem hagyják, hogy természetes védőrétegük gyengüljön. De ha biztosra akarsz menni, és nem szeretnéd, hogy a hidrogén-peroxid kissé marja a bőröd, akkor 2 nappal a hajfestés előtt mosd meg loboncodat.

Sokan félnek kimosni a hajukat samponnal közvetlenül a hajfestés után, mert azt tapasztalták vagy hallották, hogy úgy jobban kopik a szín. Ezért ők inkább csak vízzel öblítik ki a hajukat, pedig nem kellene félniük, ha színrögzítő sampont használnának. A színrögzítő sampon segít, hogy a színpigmentek megtapadjanak a hajban, ezért nyugodtan használj Te is ilyet hajfestéseid után! A színrögzítő sampon előtt persze öblítsd ki a hajad, közvetlenül a színrögzítő sampon használata után pedig használhatod a saját samponodat.

 

5. hiba: Rosszul fested be a lenövést.

Ha csak utánfestésre van szükséged, hiszen csak a lenövésedet kell befesteni, akkor nem érdemes az egész hajat festékkel kezelned, mert egyrészt sötétebb árnyalatot fogsz kapni a kétszer befestett részen, másrészt feleslegesen terheled vele hajszálaidat. A hajvégekre mehet egy kis színezés,  hogy felfrissítstd a hajad színét, de a festés csak a lenőtt részre kerüljön.

 

6. hiba: Ősz hajszálak elfedésére nem alkalmas terméket választasz.

Sajnos az ősz hajszálak elfedésére nem minden festék alkalmas. Ha számodra nagy jelentőséggel bír, hogy ősz hajszálaid eltűnjenek, a festék kiválasztásakor ne csak a szín és a minőség legyen szempont, hanem az őszfedés is. Lehetőleg olyan hajfestéket válassz, ami teljesen lefedi az ősz hajszálakat. Ősz hajnál arra is figyelj, hogy bőségesen legyen hajfesték a hajadon.

 

7. hiba: Nem szőkíted ki a hajadat élénk színek festése előtt.

Ha valami különleges, élénk színt szeretnél, mint a kék, a zöld, a lila, vagy az élénkvörös, akkor sajnos még akkor is szőkítőt kell használnod, ha a hajad világos. Viszont ha szerencséd van, találsz egy olyan festéket, ami önmagában színeltávolító hatást ér el, ezért akár festett hajon is használható.

 

8. hiba: Nem egyenletesen fested be a hajad.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak egyszerűen felviszik a hajukra a festéket. Ezzel a módszerrel azonban a festék nem ér el mindenhova, így egyenetlen lesz a szín. Úgy tehetsz ellene, ha a hajadat 4, nagyjából egyelő részre osztod és tincsenként fested be a hajad. Amelyik részre épp nincs szükséged, mindig tűzd el csattal, hogy ne zavarjon. Ha azt szeretnéd, hogy a hajfesték ne csússzon fel a hajadon, akkor érdemes a festést lentről felfelé haladva végezned, a tarkódtól kiindulva. Így elkerülöd, hogy a festék a mozgás miatt felcsússzon a hajvégekről. Fontos, hogy a folyamat végeztével alaposan masszírozd bele a festéket a hajba!

 

9. hiba: A festéket nem alkalmazod elég ideig a hajadon.

A hajfestés során a haj fokozatosan alakul át a megfelelő színárnyalatra. Ha idő előtt állítod le a folyamatot és nem várod ki a használati utasításban leírt hatóanyagidőt, akkor a hajad teljesen más árnyalatú lesz, mint amire számítottál. Attól nem kell tartanod, hogy a te hajtípusod esetleg hamarabb befogja a festéket, mert mindenkinél ugyanúgy hat a festék, akár szőkékről, akár feketékről beszélünk. Tehát ha nem szeretnél meglepetést a hajfestés végén, jobb, ha szigorúan betartod a használati utasításban leírtakat. Figyelj arra is, hogy ne maradjon több ideig a hajadon a festék. A Dikson termékek hatóideje normál hajnál kb 40 perc, ősz hajnál pedig 50-55 perc körül mozog.

 

10. hiba: Nem mérted le a hidrogén-peroxidot.

Ha a festéshez rosszul kiválasztott hidrogén-peroxidot keversz, valószínű, hogy nem éred el a kívánt eredményt. Ezért mindig figyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű és százalékú hidrogén-peroxidot alkalmazz! Mielőtt felvinnéd a hajadra a festék és a hidrogén-peroxid keverékét, mérleggel mérd le, hogy biztosan jó legyen a keverési arány. 

 

 

+ 1 A hajfestés után száraz érzete lesz a hajadnak.

Ha Te is úgy érzed, hogy a hajad nagyon száraznak tűnik a hajfestés után, akkor javasoljuk, hogy azonnal cseréld le a készítményt! A rosszabb minőségű, olcsó hajfestékek könnyen szárítják a hajat. Helyettük válassz olyan terméket, ami nem csak a hajfestés területén bizonyította hatékonyságát, hanem emellett még hidratál is! Plusz nem árt, ha a hajmosás után balzsamot és hajvégápoló olajat használsz a hajadon.