.
Ne tépd ki ősz hajszálaidat!

Ne tépd ki ősz hajszálaidat!

Beküldve: 2015-09-30 Hozzászólás: 0

Számos legenda és hiedelem él a köztudatban az ősz hajszálak kitépéséről. Egyesek szerint több ősz hajszál nő a kitépett egyed helyén, mások úgy tartják, hogy nem nő vissza a hajszál. Most megtudhatod, hogy valójában milyen károkat okoz az ősz hajszálak kihúzgálása.

 

Hogy zajlik az őszülés?

A pigment- vagy más néven melaninsejtek állítják elő a festékanyagot, ami beleépül a hajszálakba. Ezek a sejtek valamilyen okból kifolyólag vagy szerencsés esetben a kor előrehaladtával csökkenni kezdenek, tehát egyre kevesebb képződik a melaninsejtekből. Ennek következtében a melaninsejtek (vagyis a festékanyag) helyett a hajhagymákból a hajszálakba apró légbuborékok jutnak el, majd ezek tárolódnak a hajszálakban. A haj így idővel megőszül. Ősz színét a keratin és a fényvisszaverő légbuborékok adják. Fehérnek tűnhet az ősz haj, amikor napfény süt rá. Szürke árnyalata pedig akkor lehet, amikor némi pigment még maradt a hajszálakban.

 

Miért ne tépd ki?

Elterjedt szokás – főként a nők körében -, hogy ha valaki megpillant a hajában egy éktelenkedő ősz hajszálat, már azonnal nyúl is oda, és tépi is ki a hívatlan vendéget. Erre a rossz szokásra nem csak azok hajlamosak, akik még nem festik a hajukat, de zavarja őket az a pár ősz hajszál a fürtjeik között, hanem azok is, akik festik a hajukat. Pedig utóbbiaknak lenne a legkevesebb okuk erre a cselekedetre, ha hajukon 100%-ig őszfedő festéket használnának.

Ha Te is az őszhajszáltépkedők közé tartozol, eláruljuk, hogy valójában mitől kell félned. A közhiedelem szerint a kitépett hajszálak helyén még több ősz hajszál nő. Ez nem igaz, mert normál esetben egy helyről egy hajszál nő ki. Egyetlen ok létezik, amikor két hajszál nő ki ugyanonnan, ez pedig az, hogy két hajhagyma valamilyen meghatározatlan okból egyesül. Ez néha előfordulhat, de nem minden esetben, amikor kitépsz egy hajszálat.

Egy másik nézet, hogy a kihúzott hajszál nem fog visszanőni. Ebben van igazság, de nem teljesen igaz. Sok esetben visszanő a hajszál, de előfordulhat ennek ellenkezője is. Pl. amikor a kihúzott hajszál töve piros, az azt jelzi, hogy a hajszálat a vérellátásból húztad ki és már nagy valószínűséggel nem fog visszanőni. Annyi azonban bizonyos, hogy eredeti színében nem fogsz újra találkozni vele, legfeljebb csak ismételten ősz hajszál lesz belőle. Rossz esetben pedig egyáltalán nem fejlődik ott többé hajhagyma. Erre akkor van lehetőség, ha ugyanazon a hajszálon vagy ugyanazon a területen sokszor állsz neki a „kopasztásnak”. Ez egy idő után azt az üzenetet fogja közvetíteni a szőrtüszők felé, hogy nincs többé szükség szőrtermelésre azon a területen. Ennek következtében a hajszálak száma csökkenni fog és végül kopasz folt fog kialakulni az adott részen. Ezért nem tanácsos kitépni ezeket a hajszálakat.

 

Az ősz haj el is színeződhet

Ha a hajad eredetileg szőke volt, ne lepődj meg, ha az őszülés során nem kifehéredik, hanem őszesen besárgul. A szőke hajszálakban magasabban van jelen a vas- és kéntartalom, ami melaninvesztéskor felerősödik, így ezeknek a vegyületeknek a sárga színe erőteljesebben lesz jelen a hajban. A haj besárgulását további tényezők is felerősíthetik, pl. dohányosoknál is fokozottabban figyelhető meg a haj besárgulása, valamint a haj elszíneződésében a légköri szennyezettség is szerepet játszik. Így akár eredetileg barna, vörös vagy fekete hajú személyeknek is besárgulhat a hajuk.

Tehetsz ellene! Használj hamvasító sampont a hajadon, ami igazán szép színt ad az ősz hajon, eltünteti benne a sárgás elszíneződéseket. Persze ha fested a hajad, és úgy szeretnél szép hamvas színt kapni, akkor is használhatod, de emellett még olyan festéket is alkalmazhatsz, ami gyönyörű hamvas színt hoz létre.

 

Mit tegyél a nemkívánatos ősz szálakkal?

Mint ahogy korábban tisztáztuk, a hajszálak tépkedése károkat okoz a hajban, ezért semmiképp nem ajánlott ehhez a módszerhez folyamodni.

Lassítsd le! Nyilván a folyamatot visszafordítani nem tudod, de lelassítani igen. Első lépésként kerüld el a durva hajápolási bakikat, amikről korábban már írtunk. Második lépésként fogyassz egészséges ételeket, főként gyümölcsöket és zöldségeket, a barátod ez esetben a B-vitamin. Harmadik lépésként használj a hajadon öregedésgátló sampont, balzsamot, és regeneráló megújító szérumot.

Vágd le! Ha nem akarod (még) festeni a hajadat, viszont nem bírod elviselni a pár kikandikáló ősz hajszálat a hajadban, akkor kitépés helyett inkább óvatosan vágd le! A tépés ugyanis traumát okoz a hajhagymának.

Fesd be! Ha a hajadban a hatalmat már az ősz hajszálak vették át, és úgy érzed, itt az ideje festeni, mindenképp olyan festéket használj, ami nem károsítja a hajat, de ami a legfontosabb, 100%-ban őszfedő! Ez nagyon fontos, máskülönben festett hajadnál is lesheted, hogy mikor bújik elő egy ősz hajszál. 

 

Tanulság: Nincs tépés, van táplálás, festés és vágás!

 

Képek forrása: 
http://zestnow.com/
http://makeup.saloni.pk/
http://keithminier.cc/
http://www.playbuzz.com/
http://cdn.enlightenme.com/