.
Mondj búcsút örökre a hajhullásnak! – A hajhullás vagy kopaszodás leküzdésének leghatékonyabb módja

Mondj búcsút örökre a hajhullásnak! – A hajhullás vagy kopaszodás leküzdésének leghatékonyabb módja

Beküldve: 2015-10-02 Hozzászólás: 4

Sajnos nők és férfiak egyaránt szenvedhetnek a hajhullás kellemetlen problémájától, de ha időben elkezdesz lépéseket tenni az ügy érdekében, teljesen megállíthatod vagy akár vissza is fordíthatod a folyamatot.

 

Mi történik a kopaszodás során?

Kopaszodásról akkor lehet beszélni, amikor kóros mennyiségű hajállomány távozik a hajból. De emellett ugyanide tartozik az is, amikor a haj ritkulásnak indul. Először csak elkezdenek elvékonyodni a hajszálak, majd fokozatosan kihullanak. A hajszálak 4-6 szálas csoportokban „klikkesednek” a fejbőrödön, nem pedig egyenletesen helyezkednek el, mint ahogy azt sokan logikusnak gondolnák. Egy idő után ezek a csoportok már csak 3-4 szálból állnak, végül teljesen szét is válnak, és minden részen csak 1-1 hajszál foglal helyet. Legrosszabb esetben ezek az utolsó szálak is kihullanak.

 

Hogyan bizonyosodj meg róla, hogy valóban hullik a hajad?

Ha még erre a kérdésre nem tudsz azonnal választ adni, az jó hír is lehet, mert van esély rá, hogy időben felismerd a problémát (vagy annak hiányát, ami még jobb). Persze akkor is van megoldás, ha erre a kérdésre sajnos már nem kell választ keresned, de erről majd később esik szó.

Egy normál ember hullajtja a haját. Ugyanúgy, ahogy az elhalt hámréteg is leválik a bőrödről, úgy a hajadnak is cserélődnie kell. Ez teljesen természetes folyamat. A haj hullik, csak nem mindegy, milyen mértékben. Ha körülbelül 70-100 hajszál hullik ki egy nap a hajadból, az még nem jelent gondot. Csinálj egy „hajvizsgáló” napot! A haj nagy része hajmosás és fésülködés közben hullik ki, ezért elegendő, ha félóránként megfésülöd a hajad ezen a napon. De vigyázz, hajszálmentes fésűt használj! Nap végén számold össze a fésűben lévő szálakat, és ha többet találtál, mind 100 db, akkor neked kezd hullani a hajad. Ha a hajszálak végén fehér hajhagymákat is látsz, akkor még biztosabb lehetsz abban, hogy itt bizony nem természetes hajhullásról van szó. Ha nem akarod, hogy láthatóvá váljanak a kopaszodás jelei, akkor már most elkezdhetsz egy hajhullás elleni kezelést. Azonban ha pár hónapon belül nem látsz változást a hajadon, a hajhullás nem áll le, ideje felkeresned a bőrgyógyászodat!

 

Milyen kezelési módok vannak?

Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani, hogyan kezeld a hajhullásodat, először az okokra kell fényt deríteni. Előfordulhat, hogy egy apró változtatás segít a hajhullás megállításában vagy visszafordításában. A fontos, hogy kezdd el azonnal és ne halogasd a kezelést, mert minél később indítod el, annál kevesebb hajszálat lehet megmenteni.

  • Gyógyszer: Bizonyos gyógyszerek okozhatnak hajhullást. Böngészd végig a betegtájékoztatót, hátha írnak benne erről a mellékhatásról. Ha szerepel benne a hajhullás, ne állj le a gyógyszer szedésével orvosod engedélye nélkül! Beszélj vele, lehet, hogy egy másikat fog Neked ajánlani.
  • Stressz: Úgy érzed, hogy a mindennapjaidat körülöleli a stressz? Ha gyakran vannak rémálmaid, gyakran érzed magad fáradtnak, rosszkedvűnek, vagy alig tudsz aludni, akkor elkezdhetsz gyanakodni, hogy te a kelleténél stresszesebb életmódot folytatsz. Ez pedig a haj hullásához és egyéb egészségügyi problémákhoz is vezethet, ezért mindenképp változtass, mert a hajad és az egészséged nem könnyen hozható vissza, nem érdemes kockáztatni őket!
  • Helytelen életmód: A kevés vitamin- és ásványianyag-bevitel okozhat hajhullást, hiszen a haj növekedése egészséges szervezetet és folyamatos tápanyagellátást kíván. Ha nem fogyasztasz elég vitamint, a szervezet nem tudja kitermelni a szükséges hajnövekedést és saját „munkáját” könnyítve csökkenti a hajszálakat, amik növesztése erőt és energiát emészt fel. Térj át egészséges életmódra és figyeld a változást!
  • Vashiány: A vas az az ásványi anyag, amelynek hiányát egyszerűen ki lehet deríteni. A vashiányos szervezetben nincs elég vörösvérsejt, aminek következményeként nem jut elég oxigén a sejtek egy részéhez. Hiányát két módon nyomozhatod ki. Végezz kísérletet! Húzd meg finoman a hajszálaidat! Ha azt tapasztalod, hogy a hajszálak nagy számban jönnek ki a helyükről a tövükkel együtt, akkor Te vashiányban szenvedsz. Ha még biztosabb módszerre vágysz, menj el vérvizsgálatra, abból biztosan ki fog derülni a vashiány! Étrend kiegészítőkkel pótolhatod a vasat, de fogyaszthatsz erős vastartalmú ételeket is, mint pl. a vörös húsok (felnőtt marha, disznó, birka és kecske) vagy a hüvelyesek (bab, lencse, sárgaborsó, csicseriborsó, szója).
  • Genetika és öregedés: Sok esetben előfordulhat, hogy a fenti okok megszűnésével sem múlik el a hajhullás. Ennek pedig a genetika és az öregedés lehet az oka. Sajnos ez az a két kiváltó ok, amit nem lehet életmódbeli vagy egyéb változtatással kiküszöbölni. Ehhez megfelelő serkentő készítmények, samponok, szérumok szükségesek. Ha már mindent próbáltál, ne aggódj, kiderül, mit hagytál ki vagy miért nem működött.

 

Biztos megoldások a hajhullás ellen

Kezd a következő felsorolás első elemével, majd ha úgy érzed, nincs rád hatással az adott megoldás, haladj tovább úgy, hogy közben az előző pontot is ugyanúgy alkalmazod, mint eddig! Ha biztosra akarsz menni, kezd mindegyik módszert egyszerre, hajad hullása így biztosan le fog állni és esélyes, hogy hajszálaid újra elkezdjenek termelődni – főként, ha időben kezdted el…

Vitaminok

A haj egészséges állapotához, így a hajhullás elleni harchoz is nagyban hozzájárulnak a vitaminok, mint pl. a cink, a B-vitamin, a D-vitamin és az E-vitamin. Fogyassz olyan ételeket, amik vitaminban gazdagok!

Jóga és/vagy masszázs:

Mozogj rendszeresen, ha más nem, sétálj egy kicsit minden nap! A hajhullás elleni harcban segíteni fog, ha főként fordított helyzetű torna- és jógagyakorlatokat végzel el. Ezzel fejbőröd vérellátottságát erősíted. A vérkeringést és így a tápanyagok könnyebb hasznosulását a fejbőr masszírozásával is elősegítheted. Ehhez használhatsz fejbőrmasszírozó kefét, amit akár hajmosás közben is alkalmazhatsz.

Gyógynövények

A kávé jótékony hatása a hajhullás ellen közismert és elterjedt az emberek között. Azonban van egy másik gyógynövény, ami segít leküzdeni a hajhullást. Ez pedig nem más, mint a fehér csillagfürt. Szerepet játszik a hajszálak pusztulásáért felelős faggyú csökkentésében, stimulálja a hajnövekedést, növeli a haj sűrűségét, segíti a sejtek anyagcseréjét. Egyszóval a kihullani kívánó hajak igaz ellensége. Akkor végzi leghatékonyabban a dolgát, ha kávéval vagy fekete teával együtt alkalmazzák. Leginkább hajgyógyászati készítményekben található meg, így alkalmazva a lehető legrövidebb időn belül akadályozza meg a hajhullást.

 

Teljes kezelés:

Ha igazán biztos eredményt szeretnél látni a hajadon, akkor a lent említett kezelést ajánljuk neked.

1. Használj bőrradírt!

A bőrradírral letisztítod a bőröd, eltávolítasz róla minden maradvány anyagot (sampon, zselé, por, stb.), és kiegyensúlyozod a fejbőröd faggyútermelését. Ezzel a hatóanyagok nem ütköznek akadályba a felszívódáskor, így a kezelés további lépcsőiben alkalmazott készítmények hatásfoka sokkal erősebb lesz.

2. Használj hajgyógyászati hajhullásgátló sampont!

Figyelj rá, hogy olyan sampont használj, ami valóban tartalmaz hatóanyagokat, amik képesek erőteljesen fellépni a hajhullással szemben. Az ilyen samponokat nem szabad rögtön lemosni, hanem a fejbőrödön kell tartani addig, amíg a hatóanyagok beépülnek a sejtek közé. Ez az idő körülbelül 5 perc.

3. Hajhullás elleni szérum

Ennek a fázisnak köszönhetően a hajhullásnak esélye sem lesz véghezvinni ördögi tervét a fejbőröd megkopasztását illetően. Ezt a készítményt az első hónapban 2 naponta használd a hajmosás után, a fejbőrbe masszírozva, a második hónaptól pedig elegendő csupán hetente egyszer alkalmazni.

4. Állapotfenntartás

A hajhullásgátlás utolsó fázisában az állapotfenntartásra helyeződik a hangsúly. Serkentő zselét használva (ami nem fixál) az előző fázisban elért eredmények fenntartása és a hajhullásgátlás további fokozása lesz a végcél.

 

 

Képek forrása:
www.youtube.com
http://www.abeautyhub.com/
http://www.mindthemunchies.com/
http://media.trusper.net/
http://assets.rebelcircus.com/
http://www.abeautyhub.com/