.
Gyönyörű haj terhesen is? – Nem lehetetlen!

Gyönyörű haj terhesen is? – Nem lehetetlen!

Beküldve: 2015-10-06 Hozzászólás: 0

Hallottál már mindenféle rémtörténetet arról, hogy milyen szörnyűségek történnek a hajaddal a terhességet követően? Nem tudod, hogy szabad-e terhesen hajat festeni? A rémtörténeteket a Te segítségeddel vidám történetté változtatjuk, a terhesség alatti hajfestés titkáról pedig lerántjuk a leplet! Tudd meg, hogyan lehet a hajad terhesen is gyönyörű!

 

Terhesen egészségesebb a haj?

Terhesség alatt a kismamák sokkal szebbnek és boldogabbnak tűnnek, melynek logikus okai is vannak. A kilenc hónap alatt megnövekszik a szervezetben a hormonszint, melyeknek köszönhetően a hajszálak élettartama nő, a sejtosztódás pedig felgyorsul. Így a kismamák haja megerősödik, természetesen fényes lesz és dúsabbnak is tűnik. A hajszálak tehát nem képesek kilépni az úgynevezett növekedési fázisból, mely során a szervezet folyamatosan táplálja a sejteket, így nem hullanak ki. Ez nem azt jelenti, hogy ebben az időszakban kevésbé vagy minimális szinten kell foglalkoznod a hajaddal. Hiszen ha mégis így tennél, annak szörnyű következményei lennének!

A szülés után ugyanis visszaáll a normális hormonháztartás és a kevésbé szerencsés vagy kevésbé elővigyázatos kismamák fokozott hajhullást tapasztalnak. Tudniillik a szülést követő nagyjából 12. héttől a hajszálak belépnek az átmeneti szakaszba, mely során leáll a hajhagymák tápanyagellátása. Ez általában 1-2 hétig tart, melyet követően a hajszálak szép sorjában kihullanak. Utóbbi már a nyugalmi fázisban történik meg, hiszen ekkor a hajhagymák már nem működőképesek. A régi hajszálak helyébe újak lépnek, ami normál esetben nem is okozna semmilyen problémát, hiszen ez teljesen normális folyamat, de itt most ez nem szép fokozatosan, hanem hirtelen, nagy mennyiségben történik meg. Ettől a haj nem fog túl szép látványt nyújtani: ritkás lesz, esetleg látszani fognak benne a kihullás nyomai. A legdurvább esetekben akár 500 db hajszál is kihullhat naponta (a normális naponta 70-100 db), tehát a normálisnál ötször nagyobb értékről van szó.

Sajnos ennek bekövetkeztét megakadályozni nem tudod, viszont tehetsz azért, hogy az új hajszálak egészségesek legyenek, valamint hogy a régiek is sokkal dúsabbnak látszanak, elfedve ezzel a jelentős mennyiségű hiányt. Használj tehát volumennövelő sampont; olyan pakolást, ami testességet ad a hajnak; esetleg volumennövelő hajhabot és hajlakkot.

 

A kevésbé szerencsések…

Sajnos előfordulhat olyan is, hogy ugyan a hajhagymák a terhesség alatt növekedő fázisban maradnak, ugyanakkor a hajad mégsem lesz szebb és fényesebb, mint a terhességed előtt. Szintén a hormonális hatások tehetnek arról, hogy áldott állapotban a haj minősége megváltozhat: zsírosabb, szárazabb, hullámosabb vagy egyenesebb lehet, mint a terhesség előtt. Ekkor a megszokott hajápolási módszereidtől eltérő készítményeket és megoldásokat kell bevetned. Bár nyilván vannak olyan nők, akik örülnek ennek a változásnak, feltéve ha nem zsírosabb vagy szárazabb lett a hajuk. Köztudott ugyanis, hogy a nők nincsenek megelégedve hajtípusukkal. A göndör egyenes szeretne lenni, az egyenes pedig göndör. Akármilyen változás is történt és akárhogy is állsz hozzá, mindenképpen el kell térned az eddig megszokott és kiismert hajápolási módszereidtől. Akkor már a legelejétől kezdve csináld profin!

A hajápoló készítmények kiválasztásánál mindenképp részesítsd előnyben a parabénmentes termékeket.

Hullámos/göndör

Ha egyenes hajad a terhesség alatt hullámossá vált, ahelyett, hogy keseregnél szép egyenes hajad „elvesztése” miatt, inkább használd ki ezt a lehetőséget, mert nem tart örökké! Használj a hajadon hajformázó habot vagy krémet, melyek könnyen kezelhetővé és rugalmassá teszik tincseidet, valamint tartást adnak nekik. Hidd el, ezekre nagy szükség van, kérdezz csak meg egy hullámos hajú személyt! Hajszárításnál használj diffúzort; meglátod, alkalmazásával hajad  szebb lesz, mint azok a frizurák, amiket hajreklámok sztárjai viselnek. A göndör haj szárazsága erre alkalmas szerekkel, pl. argánolajjal kezelhető, mely táplálja és egészségtől ragyogóvá teszi a hajadat. Így kevésbé fog még inkább hullámosodni, bolyhosodni, amikor pára éri. Ha ennyi nem elegendő, és a hajad mégis bolyhosodni kezdene kissé, akkor használj párataszító hajlakkot, amikor kimész az esőbe énekelni a boldogságtól, hogy anya leszel…

Egyenes

Az egyenes haj kezelése egyszerűbb, mint a hullámosé, ezért ha mindig is erre vágytál, élvezd ki ezt a relatív rövid időt! Használj kisimító sampont, hajpakolást (balzsamot) és egyenesítő szérumot. Ennyi? Ennyi!

Zsíros

A terhesség alatt fokozódhat a faggyúmirigyek működése, mely a fejbőr és vele együtt a haj zsírosodásához vezet. Ilyenkor azonban semmiképp nem ajánlatos a megszokottnál sokkal gyakrabban hajat mosni, mert a fejbőr túltisztítása is ugyanúgy zsírosodást eredményezhet. A túltisztítás miatt erőteljesebb faggyútermelés indul be, így a haj zsírossá válik. Érdemesebb inkább a heti 2-3 alkalmat betartani. Használj olyan sampont, ami meggátolja a felesleges faggyútermelést, valamint zsíros fejbőr elleni oldatot is.

Száraz:

A terhességet követő időszakban előfordulhat, hogy a hajszálak proteintartalma nagymértékben csökken, ami a haj túlzott szárazságát idézi elő. Megfelelő kondicionáló termékek használatával mindez normális szintre hozható. A száraz haj legjobb barátja a kifejezetten erre a hajtípusra tervezett Care „N” sampon, ami helyrehozza a töredezett hajszálakat, egyensúlyba állítja a haj fizikai-kémiai egyensúlyát, így az hidratáltabb és egészségesebb lesz. A száraz haj elengedhetetlen „gyógyítója” a száraz hajra tervezett hajpakolás, mely helyreállítja a nem kellően hidatált haj természetes, egészséges állapotát. A hajmosás utolsó lépéseként mindig használj hajvégápoló szérumot is, amely egy védőréteget képez a hajon, és egyúttal visszaállítja annak ragyogását.

 

Lehet-e terhesen hajat festeni?

Napjaink egyik legvitatottabb kérdésére most egyértelmű választ tudunk adni a számodra. Bár mindenfelől azt lehet hallani, hogy kismamáknak nem ajánlott a hajfestés, mert a mérgező anyagok a fejbőrön át beszívódnak a magzat testébe is, ez az állítás azonban nem igaz! Az uniós országokban minden olyan veszélyes vegyületet betiltottak a festékekben, ami ilyen mennyiségben károsíthatná az emberi szervezetet, logikusan gondolkodva pedig belátható, ha a festékeknek vagy a velük együtt használandó hidrogén-peroxidnak ilyen kis mennyiségben használva is bármilyen veszélyes hatása lenne, akkor azt a termék csomagolásán mindenképp fel kellene tüntetni. Gondolj bele, már a teljesen egyértelmű tényeket is ráírják a csomagolásra, mint például, hogy ne rakj macskát a mikrohullámú sütőbe. Ha ezt nem tennék meg, szép perre számíthatnának a cégek, amit senki nem kockáztatna meg szívesen. Azzal persze nem lehet vitába szállni, hogy a festék a fejbőrön keresztül valóban felszívódik-e. Ez igaz, de ilyen kis mennyiségben sem a Te, sem a gyermeked szervezete nem fogja megérezni a káros hatásokat.

Ha viszont teljesen biztosra szeretnél menni, akkor válassz ammóniamentes hajfestéket, valamint figyelj arra, hogy ne lélegezd be nagy mennyiségben a festés során kiáramló anyagokat, mert a terhesség következtében érzékenyebb lehetsz ezekre. Olyan helyen végezd/végeztesd el a hajfestést, amit szellőztetni lehet, máskülönben egy kellemetlen rosszullét foghat el. Egyébként az eddigi kutatatási eredmények alapján gyermekedre nincs hatással sem a fejbőröddel érintkező festék, sem a festés során felszabaduló gázok belélegzése. Hennát viszont nem ajánlott használnod a szakértők szerint, mert ha később oxidációs festékkel fogod a hajadat festeni, a kettő reakcióba lép egymással, melynek során hőképzés indulhat el. Ez nem jelent mást, minthogy hajad egyszerűen elfüstölhet, vagy a kiválasztott szín helyett teljesen más árnyalatot kap.

A terhesség alatti hajfestés a magzatra gyakorolt káros hatása tehát csak babona a szakértők szerint, mely valószínűleg onnan ered, hogy korábban durva összetételűek voltak a hajfestékek. Az 1900-as évek első felében még léteztek olyan festékek, amiket a terhesség ideje alatt nem volt ajánlatos használni, de az EU országokban mára szigorú szabályok léteznek erre vonatkozóan.

 

Tehát nem kell aggódnod, terhesen is foglalkozhatsz a külsőddel, lehetsz ugyanolyan gyönyörű, mint előtte, valamint tehetsz azért, hogy a terhességet követő hajhullás ne rontsa el nagy mennyiségben a hajad kinézetét.

 

Képek forrása: 
https://hollywoodhairdesignii.wordpress.com
http://blog.philipkingsley.com/
http://stylesatlife.com/
http://www.loopy-hair.co.uk/
http://www.lifed.com/
http://www.womenfitnessmag.com/