.
Göndör vagy egyenes? – Bizonyosodj meg róla, hogy érdemes-e váltani!

Göndör vagy egyenes? – Bizonyosodj meg róla, hogy érdemes-e váltani!

Beküldve: 2015-10-08 Hozzászólás: 0

Göndör vagy egyenes hajjal áldott meg a természet? És váltani szeretnél? Most kiderítjük, hogy érdemes-e! Mind az egyenes, mind a göndör hajnak vannak előnyei és hátrányai. Megmutatjuk, hogyan kell szakszerűen ápolni őket, ezek alapján könnyű lesz eldöntened, hogy valóban megéri-e váltani.

 

Göndör:

Szerkezetileg gyengébb, mint az egyenes haj, jóval törékenyebb, és könnyen ki is száradhat. Ez annál fokozottabban igaz, minél göndörebb a haj. A hajzsír (faggyú) a göndörödés miatt nehezebben jut el a haj egyes részeibe, mint az egyenes hajnál, ahol semmi kanyar vagy hullám nem kerül az útjába, hanem egyszerűen csak meglovagolja a gravitációt.

Ezért kiemelkedően fontos a haj rendszeres hidratálása. Minden samponozás után használj valamilyen kondicionáló terméket, valamint körülbelül hetente hajpakolást vagy maszkot is kenj fel a hajvégeidre. (Nem tudod, mi a különbség közöttük? Kattints ide!) A hajmosás utolsó fázisaként használj a hajadon argánolajat, mely a haj csodaszere: rendkívüli hidratáló erővel bír, és számos hajprobléma útját állja, hogy annak lehetetlenség legyen kialakulni (pl. korpa). Legtöbb eséllyel a száraz haj végei fognak töredezni, ennek elkerülése végett érdemes hajvégápolót belemasszírozni a hajvégeidbe. Ezt akár a hajmosások után, akár bármikor máskor, száraz hajon is elvégezheted, amikor úgy érzed, hajvégeidnek egy kis frissítésre van szükségük. Vizes hajnál ügyelj arra, hogy a hajvégeiden lehetőleg mindenhova kerüljön a hajvégápolóból, ennek érdekében bontsd szét tincsekre a hajad, és úgy masszírozd beléjük a terméket.

A hajon mindenképpen érdemes napi szinten tápláló krémeket, szérumokat és habokat használni. Pl. még a hajmosás előtt vigyél fel a hajadra egy kis hajhabot, így göndör fürtjeid tartására nem lesz panaszod a száradásuk után. Használhatsz továbbá olyan tápláló és egyben formázó krémet is, amely csomó- és gubancmentessé teszi a hajadat. Ezt főként a lazább hullámoknál érdemes használni. Léteznek olyan hidratáló fény szérumok is, amik lágy és finom tapintást, valamint csodálatos (természetes) fényességet adnak a hajadnak. Ez mindenképp ajánlott a göndör hajra, mert ismeretes, hogy ez a hajtípus könnyedén elveszti a fényét, így ragyogását ilyen megoldásokkal kell visszahozni. Mindezek a termékek hozzájárulnak ahhoz, hogy a hajad hullámai/göndörsége hosszú távon megmaradjon anélkül, hogy károsítanák vagy elnehezítenék azt.

Beszárításánál használj diffúzort! Ennek köszönhetően igazán dús és szép egyenletes, rendezett kunkorokkal büszkélkedhetsz a hajadban. A hajszárító ugyanis nem fújja szét a hajszálaidat, sőt, a diffúzor egységesen, tartást és formát adva szárítja be a hajadat. De vigyázz a megfelelő alkalmazási módra!

A göndör haj fésülésére külön szabályok vonatkoznak. Száraz hajon tiltott a fésű használata, mert a hajmosás után kialakított eredményt teljesen tönkreteheti. A hullámok széteshetnek, a haj pedig szálkássá válhat. Nedves hajadat természetesen nyugodtan fésülheted, de mindenképpen ritka fogú fésűt használj, mert kefével kárt tennél a hajadban.

A göndör hajat sokan kezelhetetlennek tartják, főként párás időben. Vannak módszerek, amikkel könnyedén vízállóvá (na jó, inkább páraállóvá) teheted a hajdat, amiről egy korábbi cikkünkben már írtunk.

A haj egészségének, hidratáltságának és szépségének megőrzéséért időnként látogass el a fodrászodhoz, és kérd meg, hogy ültessen be az ózonos-ionos gőzbura alá, mellyel hihetetlen gyorsan ismét élettel és vitaminokkal töltődik fel a hajad, így ismét ki fog csattanni az egészségtől.

 

Egyenes

Az egyenes haj csak akkor szép igazán, ha teljesen egyenes, és ez pedig a ritkább esetek közé tartozik. Mindig van egy-két tincs, ami hullámosnak képzeli magát; vannak olyan hajszálak, amelyek a rossz irányba állnak; vagy a haj szálkássága miatt az egyenesség nem igazán tud teljes mértékben megvalósulni. Ezért a hajsütővasat a legtöbbször az egyenes hajúak használják. Elsősorban arra kell ügyelni vele kapcsolatban, hogy olyan válassz, ami nem termel felesleges hőt (szemben a legtöbb ilyen eszközzel), hogy a hajadat ne érje felesleges forróság. A hajvasaló nem szabad, hogy kiszárítsa a hajat, hanem biztosítania kell a hidratáltság megőrzését. Ha teheted, infrás-ionos hajvasalót válassz, lehetőleg olyat, amely teljesíti a leírt elvárásokat. Lényeges elem, hogy a haj vasalása előtt mindenképpen használj hővédőt a hajadon, amivel megvéded azt a nem kívánt hőhatásoktól. Arra ügyelj, hogy a hajvasalót csak és kizárólag száraz hajon használd, mert a vizes hajat megégetheti. Természetesen hővédőt nem csak a hajvasalás, hanem a hajszárítás után is érdemes alkalmazni, hiszen a hajszárítóból is jelentős hő áramlik a hajadra.

Míg a göndör haj általában száraz, addig az egyenes hajra nincs ilyen konkrét, jellemző tulajdonság; gyakorlatilag bármilyen hajprobléma megjelenhet az egyenes hajon: lehet korpás, zsíros, száraz, töredezett, fénytelen stb. Ezért nem húzható rá egyetlen kezelési mód erre a hajtípusra. A Neked való készítményekről, kezelési módokról egy korábbi cikkünkből tudsz tájékozódni. Annyi biztosan igaz a Te hajtípusodra is, hogy szüksége van hidratálásra, mint minden egyes hajtípusnak (még a zsírosnak is). Ráadásul az egészséges, hidratált hajnak nem kell annyiszor kiegyenesíteni, mintha nem kondicionálnád.

Sok esetben az egyenesítésnek, hajvasalónak, tehát hőnek kitett haj elvékonyodik, ezért mindenképpen volumennövelő samponra van szüksége, mely dús tartást ad a hajnak, testessé változtatja a vékony hajszálakat. A megfelelő balzsam után, ha úgy gondolod, volumennövelő hajhabot is tehetsz a hajadra, mely erős tartást ad a hajnak és rugalmassá teszi azt.

Az egyenes haj fésülése – főként, ha az hosszú is – durva fésűkkel és kefékkel nem ajánlott, ugyanis, ezek felsérthetik az egyenes haj szálait. Ezek helyett használj inkább sűrű fogú fésűt, mely kíméletes a hajszálaidhoz. Emellett szintén kíméletes disznószőr kefét is használhatsz.

A haj egészségének, hidratáltságának és szépségének megőrzéséért az egyenes hajnak is szüksége van rá, hogy időnként ellátogass a fodrászodhoz, és beülj az ózonos-ionos gőzbura alá, mellyel hihetetlen gyorsan ismét élettel és vitaminokkal töltődik fel a hajad, így ismét ki fog csattanni az egészségtől.

 

Nyertes

Melyik haj tehát a jobb? Lássuk csak:

  • A göndör hajat nehezebb kezelni: 1 pont az egyenesnek
  • Az göndör haj szinte biztosan kiszárad, mert a faggyú nem képes eljutni mindenhova: 1 pont az egyenesnek
  • Az egyenes hajat általában sütővassal lehet „helyretenni”: 1 pont a göndörnek
  • Az egyenes hajra bármilyen probléma jellemző lehet, ezért nem egyértelmű, hogy milyen kezelést kell rajta alkalmazni: 1 pont a göndörnek
  • A göndör hajat csak vizesen, csak fésűvel lehet kifésülni: 1 pont az egyenesnek
  • A göndör haj tartósságáért számos kiegészítő eszköz (pl. diffúzor) és termék szükséges: 1 pont az egyenesnek
  • Az egyenes haj gyakran vékony szálú: 1 pont a göndörnek
  • Az egyenes haj fésülésénél csak sűrű fogú fésűt vagy disznószőr kefét lehet használni: 1 pont a göndörnek

Eredmény: göndör-egyenes: 4-4. Döntetlen!

Ezzel nem segítettünk sokat? Mi nem tudjuk megmondani, melyiket válaszd, de nagy valószínűséggel úgysem az tetszik Neked, amivel a természet megajándékozott.  Így viszont megismerhetted mindkét hajtípust, és hogy hogyan kell őket úgy ápolni, hogy a végeredményre valóban büszke lehess. Innentől kezdve Neked csak át kell gondolni, hogy mi az, amit bevállalsz a hajadért, és mi az, amire nem vagy hajlandó. Nincs kedved a diffúzoros hajszárításhoz? Akkor válassz egyenes hajat! Persze a szubjektív szempontok is közrejátszanak, hiszen ha neked az egyenes haj tetszik, úgysem tud senki lebeszélni róla. Próbáld ki nyugodtan és ne hallgass senkire. A fontos, hogy tartsd be az előírásokat, hiszen a végeredmény így lesz olyan gyönyörű és káprázatos, mint amit megálmodtál. És innentől kezdve nyugodtan odavetheted a kételkedőknek: „Na látod, én megmondtam!”


Képek forrása:
https://mccollegeblog.wordpress.com
http://www.longhairstyle-collections.net/
http://maomaotxt.com/
http://godgivenhair.com/
http://apohair.com/
http://nomoredirtylooks.com/